Curriculum Vitae bouwen

Jouw profiel, competenties en ervaring in een overzichtelijk en bovenal aansprekend Curriculum Vitae. Wek de nieuwsgierigheid bij een recruiter!

Een goed Curriculum Vitae

Een Curriculum Vitae is goed als deze ten eerste aansluit op de vacature waar je op solliciteert. Daarnaast wil je een CV laten opvallen, zodat deze er wordt uitgepikt. En tot slot wil je dat een CV goed leesbaar is.

1. Sluit aan op de vacature

Staan er competenties genoemd in de vacature die ook voor jou gelden? Vermeld deze competenties dan in jouw CV of sollicitatiebrief. Geef je meteen een voorbeeld waarmee je dat kunt laten zien. Gebruik hierbij de STARR-methode. Want zo kun jij een recruiter overtuigen van jouw kracht. Hieruit blijkt namelijk hoe jij resultaten boekt. In een CV kan dat bondig in je profielschets. Bij het onderdeel ‘ervaring’ noteer je dit meer puntsgewijs. En omdat je sollicitatiebrief gericht is op de belangrijkste eisen, kun je het daar juist wat uitgebreider beschrijven. De STARR-methode staat uitgelegd op deze website. Klik voor meer informatie op STARR-methode.

2. Maak je CV opvallend en smaakvol

Er zijn allerlei formats te bedenken om jouw CV mooi te presenteren. Alles mag… maar houd het wel zakelijk. Kleur, tekstvakken, kopjes, subkopjes, bullets, lijnen, afbeeldingen, etc. Zolang je maar niet overdrijft en de opmaak ondersteunend is aan de boodschap die je wil brengen: Jouw profiel, competenties en ervaring maken jou geschikt voor de nieuwe functie. Vergeet niet een representatieve foto van jezelf erbij te plaatsen.

3. Zorg voor een leesbaar CV

Een Curriculum Vitae is een samenvatting van jouw profiel, competenties en ervaring. Maak een leesbaar geheel, denk daarom aan:

  • Een CV van 1 tot 2 pagina’s is lang genoeg. Maak keuzes in wat je in je CV zet.
  • Zet de belangrijkste informatie (personalia, profiel, meest relevante opleiding en ervaring) op de eerste pagina (die wordt als eerste en vaak het langste bekeken).
  • Maak het overzichtelijk met kopjes.
  • Maak je CV ook leesbaar voor zoekmachines; gebruik woorden die staan in de vacature.
  • Voorkom spelfouten; gebruik spellingscontrole en laat anderen jouw CV lezen.

De inhoud van een CV

In een CV staat:

  • Personalia: liefst een kort overzicht
  • profielschets: maak in 3 regels een profielschets die aansluit op max. 3 gevraagde competenties
  • relevante opleidingen: afgeronde opleidingen (vermeld ‘diploma’) of wat je in de praktijk geleerd hebt
  • relevante ervaring: verantwoordelijkheden, rol, resultaten in vergelijkbare functies/bedrijven
  • talen: geef het mondeling/schriftelijk niveau aan; beperkte, goede, volledige werkvaardigheid
  • overig: hier kun je overige ervaring en competenties, hobby’s, vrijwilligerswerk en aanvullende (computer)vaardigheden noemen die relevant zijn of een positief beeld van jou geven.